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SICK LEAVE RESTRICTION – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1. What is Sick Leave Restriction? 

Sick Leave Restriction is a management tool for improving productivity, 

efficiency and overall public service.  It is used to address attendance 

problems or misconduct involving leave abuse, and to give employees notice 

that they may be violating Civil Service Rules governing appropriate sick 

leave use. 

While on Sick Leave Restriction, employees may only use sick leave with 

medical certification from a health care provider.  Sick Leave Restriction is 

not discipline; it is imposed to ensure that employees use sick leave 

appropriately. 

2. When is Sick Leave Restriction used? 

City departments use Sick Leave Restriction to address employee 

attendance issues such as:  

 Using sick leave, or other leaves in lieu of sick leave, as soon as the leave 

is earned; 

 A pattern of unscheduled sick leave requests or usage; 

 Habitual tardiness based on reports of illness; or 

 Indications that an employee’s justification for using sick leave is false. 

Whatever the reason, the goal of placing an employee on Sick Leave 

Restriction is to correct attendance issues by giving the employee notice and 

an opportunity to improve without resorting to progressive discipline.   

3. Where can I find rules on Sick Leave Restriction? 

Civil Service Rules require employees to use sick leave only for purposes 

covered in the rules.  (See, Civil Service Rules 120.11, 220.11, 320.11 and 

420.10.)  If employees are suspected of using sick leave for reasons not 

authorized by Civil Service Rules, then departments may restrict sick leave 

use as permitted by Civil Service Rules 120.1.3, 120.4.1, 120.11.2, 220.1.3, 

220.4.1, 220.11.2, 320.1.3, 320.4.1, 320.11.2, 420.1.3, 420.3.1 and 

420.10.2. 

4. Who decides when to impose Sick Leave Restriction? 

Department supervisors, managers and/or Human Resources personnel 

may decide to impose a Sick Leave Restriction after monitoring employee 
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attendance.  eMerge/PeopleSoft payroll records, internal attendance 

databases, or investigations of suspected sick leave abuse.  These 

evaluations can support management’s decision to impose a Sick Leave 

Restriction.  Supervisors or managers can issue Sick Leave Restriction 

notices any time an employee’s attendance or conduct indicates that sick 

leave is being used inappropriately.  The notice will include information 

explaining the reason for the action, the length of the Sick Leave Restriction, 

and what the employee can do if he or she believes that the notice is issued 

in error. 

5. How long can Sick Leave Restriction last? 

Supervisors should work with department Human Resources personnel to 

decide how long an employee’s Sick Leave Restriction will last.  Generally, 

restrictions are initially imposed for six months.  Following the initial period 

of Sick Leave Restriction, employees who improve their attendance may 

have the Sick Leave Restriction lifted.  Sick Leave Restriction may be 

extended or discipline imposed for employees who continue inappropriate 

sick leave use. 

6. Are there limits on when departments can use Sick Leave 

Restriction?  

Yes.  When an employee’s sick leave is covered under a federal, state or local 

law, Sick Leave Restrictions may not apply.  For example, laws such as the 

federal Family Medical Leave Act (FMLA), the California Family Rights Act 

(CFRA), the Workers’ Compensation Act, the Americans with Disabilities Act, 

and the Fair Employment and Housing Act include medical certification 

requirements and leave protections.  Generally, employees granted sick 

leave protections under these laws cannot be required to provide additional 

medical certification, or have their sick leave use restricted.   

California’s Sick Leave and Kin Care laws also provide sick leave protections 

for covered employees.  These laws require employers to grant a limited 

amount of sick leave annually upon the employee’s oral or written request.  

These laws have been interpreted as restricting an employer’s right to 

request medical certification to support the reason for taking sick leave.  

Employees cannot be required to provide medical certification if their sick 

leave is covered under the California Sick Leave Law and/or the Kin Care 

Law.  Department Sick Leave Restriction notices should clarify when 

medical certifications are not required.  (See attached form Sick Leave 

Restriction notice letter.)   
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7. Which employees are eligible for federal, state or local leave 

protections? 

Employees must meet eligibility criteria for most legally protected leaves.  

These criteria include having a qualifying medical condition or disability, or 

having to care for a qualifying family member with such a condition.  Some 

protected leaves have additional length of service and hours worked 

requirements.  Employees should contact Human Resources personnel for 

more information regarding eligibility for legally protected leaves. 

Laws such as the California Kin Care Law provide employees automatic sick 

leave protections for up to one-half the employee’s available annual sick 

leave accrual.   

8. Which employees are eligible for Kin Care leave? 

Employees who accrue sick leave under the City’s Civil Service Rules are 

eligible for Kin Care Law protections. 

An employee must have paid sick leave hours available to use on the day of 

the absence for that absence to be covered under the Kin Care Law.  

Employees who exhaust their paid sick leave, and then are absent for their 

own illness or to care for a sick family member, are not eligible for sick leave 

protections under the Kin Care Law.  Also, employees using vacation or 

other accrued leave in lieu of sick leave are not eligible for leave protections 

under the Kin Care Law. 

9. How much Kin Care protected sick leave can employees take each 

calendar year? 

No more than one-half of an employee’s annual accrued paid sick leave can 

be counted as Kin Care protected leave.  For full-time employees, this 

means that no more than 52 hours of paid sick leave each year can be 

counted as Kin Care protected leave.  The entitlement is calculated by 

determining the number of hours of sick leave an employee earns annually 

and dividing that number by two.  Most full-time employees accrue 13 paid 

sick leave days per year (or 104 hours of paid sick leave annually), and thus 

can take no more than 52 hours of Kin Care protected leave in a calendar 

year.  

10. Can the City count Kin Care protected leave when evaluating 

whether to place an employee on Sick Leave Restriction? 
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Yes, if the absences are part of a pattern that includes both Kin Care protected 

absences and non-protected absences.  Departments should make sure that 

suspicious pattern absences cover a period of time when the employee took 

unprotected sick leave, or other leave in lieu of sick leave, in addition to taking 

Kin Care protected sick leave.  For example, an attendance review covering a 

six-month or one-year time period for a full-time employee would need to 

identify a suspicious sick leave pattern that encompasses more leave than just 

the 52 hours of Kin Care protected sick leave. 

11. For a full-time employee, can the City count the 52 hours of Kin 

Care protected sick leave for purposes of discipline based on 

excessive absenteeism?   

No.  This would likely be a violation of the Kin Care Law, which prohibits 

retaliation for using protected sick leave.  (See, Labor Code section 223(c).)  

Absences protected under the Kin Care Law should be excluded from 

discipline based on excessive absenteeism. 

12. Can the City cite Kin Care protected sick leave in an employee's 

performance evaluation?   

No.  This could be interpreted as violating the Kin Care Law’s anti-

retaliation provision.  Performance evaluations can serve as the first step in 

identifying performance problems, and may be used to justify progressive 

discipline or other adverse employment actions, e.g., placing the employee 

on a Performance Improvement Plan (PIP).  Departments should not cite Kin 

Care protected sick leave as a performance deficiency in performance 

evaluations or PIPs. 

13. Can the City ask an employee on Sick Leave Restriction to provide a 

doctor's note when only part of the day is protected under the Kin 

Care Law?   

Yes.  Departments can ask employees on Sick Leave Restriction for a 

doctor’s note to cover any sick leave hours that are not protected under the 

Kin Care Law or other medical leave laws.  Assuming the employee takes 

leave in full day increments, departments should be very careful and make 

sure to only ask for a note to cover the unprotected sick leave hours.  (See 

attached form Sick Leave Restriction Notice.)   
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14. If an employee on Sick Leave Restriction takes protected sick leave 

under the Kin Care Law and gives a doctor’s note to his/her 

supervisor, should the note be returned?   

No, but the employee should be told that he/she does not have to bring in a 

doctor’s note for any sick leave hours/days protected under the Kin Care 

Law or other medical leave laws.  Information on legally protected sick leave 

should be included in the Notice of Sick Leave Restriction.  (See attached 

Form Sick Leave Restriction notice.) 

15. Does the City Civil Service Rule requiring an employee to bring a 

doctor’s note to return to work after 5 days of sick leave conflict 

with the Kin Care Law, which does not allow the City to ask for a 

doctor’s note for up to one half of an employee’s annual accrued 

leave amount?  

The state Kin Care Law preempts the City’s Civil Service Rule; however, 

there may be exceptions where public safety regulations require medical 

certification before clearing employees for return to work after five days of 

sick leave, e.g., for employees covered under Department of Transportation 

Regulations.    

16. How do we track Kin Care protected leave accruals for part-time 

employees? 

Departments should establish processes for tracking employee Kin Care 

Law entitlements.  Part-time employees accrue sick leave on a prorated 

basis and their Kin Care protected sick leave is one-half of the amount of 

sick leave they earn in a year.  The Department of Human Resources’ Leave 

Management Program is working with the Controller’s Office, eMerge 

Division, to develop a system for tracking employees’ Kin Care leave 

entitlement. 


